Onze dirigente is Marca Kusters.

Marca studeerde Koordirectie Groot Diploma en Orkestdirectie Docerend Musicus aan het Conservatorium te Maastricht bij Jan Stulen en Jos Besselink. Verder volgde zij cursussen in binnen- en buitenland.

Marca heeft 40 jaar ervaring als dirigente van diverse koren, waaronder het Kamerkoor Venray. Sinds april 2010 is zij dirigente van Fra Mille Amanti.

In 2012 is Marca afgestudeerd als stempedagoge volgens de Lichtenbergmethode. Deze methode is anders dan de reguliere zangmethodes, die veelal motorisch gericht en opdracht-gestuurd zijn, zoals gebruik van ademsteun, ‘in het masker zingen’, duidelijk articuleren, etc. In de Lichtenbergmethode is de sensorische waarneming het ankerpunt. Je treedt in dialoog met je fysiologie door middel van stimulatie in plaats van manipulatie, om zo tot een verandering van klankkwaliteit te komen. Het gebruik van een muziekstandaard is hierbij essentieel, omdat er ook met de armen oefeningen worden gedaan. Zij geeft op basis van deze methode zangles en workshops stem- en klankontwikkeling aan koren en groepen. Marca werkt samen met de stempedagoog/haptonoom Hans van Aalst.

Marca is behalve stempedagoog en dirigent ook piano- en orgeldocent.

Website: www.marca-muziek.nl

E-mail: marca-muziek@outlook.com